Nye tradisjoner på Vervet

I en årrekke har Nordlysfestivalens «Sommerfest» blitt feiret på ærverdige Skansen. Nå flyttes den til byens nye kaipromenade.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Ragnar Teisrud
Foto:
Alexandru Mitu
Dato:
7.6.2022

I en årrekke har Nordlysfestivalens «Sommerfest» blitt feiret på ærverdige Skansen. Nå flyttes den til byens nye kaipromenade.

«Sommerfesten» har tradisjonelt sett vært en gren av Nordlysfestivalen, og er blitt gjennomført hver sommer de siste sju årene. I kjent stil åpnet den gamle tollboden årlig dører, vinduer og lot Arktisk Filharmoni fylle Skansen med klassisk musikk. Den tiden er kanskje ikke over, men i år markerer «Sommerfesten» åpningen av Vervets kaipromenade. Derfor inviterer nå Nordlysfestivalen og Arktisk Filharmoni til «Sommerfest» den 10. juni klokken 1730 på Vervet, hvor to lokale Kongsbakken-elever åpner showet, før Arktisk Filharmoni overtar klokken 1800.

– Slipptorget på Vervet ber bare om en scene og vi skal gi den en – her skal vi skape tradisjoner, sier festivalsjefen for Nordlysfestivalen, Heidi Beate Lekang.
Heidi ser fram til 10.juni og "Sommerfesten" på Slipptorget.

Slipptorget, området mellom Maskinverkstedet og Vervet Bakeri, har en naturlig scene i trappene på nordsiden.

(Les mer om Slipptorget: «Stein for stein på Vervet»).

Fra Nordlysfestivalens kontorer på Skansen har de fulgt utviklingen på Vervet fra vindusposten tett, og nærmest «siklet» på området.

– Vi har egentlig bare sittet og ruget på området det siste året. Det er stor stas å få være de første til å innvie dette området for konserter, sier Heidi.

– Ja, for du tenker at det kommer til å bli anvendt til dette i lignende sammenhenger?

– Helt klart, det mener jeg også Vervet selv har gitt uttrykk for – at de ønsker kulturelle aktiviteter på området, uten at jeg er 100 % sikre på deres planer. Det er i alle fall et attraktivt sted for oss, og tror også andre aktører har lagt merke til det, sier Lekang.
– Det er stor stas å få være de første til å innvie dette området for konserter.

«Wood work» skaper stemning

Lise Hilmarsdatter Benjaminsen fra Arktisk filharmoni er helt enig med festivalsjefen.

– Det er helt klart en ære å være de første som skal ta i bruk dette uteområdet i en slik sammenheng. Ting har virkelig tatt form i Nordbyen og flere av serveringsstedene er åpnet – Vervet bakeri, Maskinverkstedet, Delicatessen, Vinsmak og Sumo følger på – så vi håper det er litt folk her. Kanskje vi også plukker opp noen som ikke hadde planlagt å komme, men bare tenker: «Oi, hva skjer her?», sier Lise, som tror musikk kan fange litt ekstra oppmerksomhet rund Slipptorget.
Lise fra Arktisk Filharmoni tror "wood work-sjangeren" skal få fart på føttene til danseglade Tromsøfolk.

– Hva skal dere spille?

– «Wood works» – folkemusikk fra hele Norden, arrangert for strykeorkestret av Bernt Simen Lund (lokal cellist). Musikerne i Arktisk Filharmoni elsker å spille wood works, det er energisk, lett og mer løssluppent enn tradisjonell klassisk musikk. Når vi skal lage god stemning, da spiller vi Wood Works. Derfor er sjangeren perfekt til «Sommerfesten» på Vervet, forteller Benjaminsen.

Lokal forankring

Sommerfesten har som nevnt over flere år vært et viktig innslag i Nordbyen, og den lokale forankringen er viktig, for både Arktisk Filharmoni og arrangørene.

– Stikkordene for sommerfesten er lokal tilhørighet. Det er Nordlysfestivalen, Arktisk Filharmoni, Bryggeri 13, Vervet, Audionor, med mer. Alle aktørene har bånd til Tromsø og Nord-Norge. Dette er viktig for den lokale kulturen og vår identitet. Filharmonien er «Nord-Norges husband», smiler hun.
– Nei, dere er vårt husband og kunsteriske samarbeidspartner, sir Heidi rapt og smiler til Lise.
Lise og Heidi i god dialog.

Tradisjonelt sett er også Nordlysfestivalen en kunstmusikk-festival med forankring i den klassiske musikken, dermed har Arktisk filharmoni vært en naturlig samarbeidspartner for dem, og igjen på «Sommerfesten» på Vervet.

– Hva tenker arrangøren om utviklingen i Nordbyen?

– Det er jo blitt en ny bydel – et område for alle. Fra vinduskarmen ser vi også dette hver dag. Folk bruker området, det er bare å se på uteserveringen til både Maskinverkstedet og Vervet Bakeri, det svermer. Derfor krysser vi virkelig fingrene for godt vær, og at alle de involverte skal sitt igjen med en følelse av at dette – dette må vi gjøre igjen, avslutter festivalsjef Heidi Beate Lekang, som ønsker å skape en ny tradisjon på Vervet.
Et pust i bakken på Skansens voll før "Sommerfesten" på Vervet 10. juni.

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.