Spanske delikatesser på Vervet

Erik Tronbøl og Rodrigo Belda tar med seg Spania til Vervet når nisjerestauranten Delicatessen etablerer seg i den nye bydelen.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Ragnar Teisrud
Foto:
Alexandru Mitu
Dato:
3.9.2021

Erik Tronbøl og Rodrigo Belda tar med seg Spania til Vervet når nisjerestauranten Delicatessen etablerer seg i den nye bydelen.

– Vervet er prima. Det er vanskelig å sammenligne plassen med noe annet i Norge. Aker Brygge er kanskje det nærmeste, men på Vervet får du ikke bare sjølukten. Du får i tillegg de storslåtte fjellene som speiler seg i vannet, båter som dupper i havnen, nordlyset som danser i mørket og været som pisker deg i ansiktet. Det er eksotisk – det er arktisk, forteller grunnleggeren av Delicatessen, Erik Tronbøl.

Erik Tronbøl, Delicatessens gründer. Foto: Alexandru Mitu.

Sammen med forretningspartner, medeier og daglig leder Rodrigo Belda etablerer de nå den populære tapasrestauranten Delicatessen i Tromsø og på Vervet. Den nye restauranten blir på om lag 480 kvadratmeter med 120 sitteplasser i et stilrent lokale og med en idyllisk uteservering på promenaden.

– Det blir helt rått! Jeg bor i Bodø for øyeblikket i forbindelse med etablering av Delicatessen i Bodø, og jeg vet hvordan det er i Bodø på de gode dagene. Jeg kan bare forestille meg hvordan det blir i Tromsø med det helhetlige tilbudet som er skapt på Vervet, sier Rodrigo Belda entusiastisk.

Rodrigo Belda, Delicatessens daglige leder, medeier og kjøkkensjef. Foto: Alexandru Mitu.

Satte farge på Grünerløkka

Den første Delicatessen ble etablert på Grünerløkka i 1999, og siden begynnelsen av 2000-tallet har området hatt en rivende utvikling – en utvikling både Erik Tronbøl og Rodrigo Belda har vært en betydningsfull del av.

– Vi var den første restauranten i Søndre gate på Grünerløkka, i et belastet strøk. Dette endret seg etter hvert som flere aktører etablerte seg på Løkka, sier Tronbøl.

Etter tre–fire år var Søndre gate fylt med restauranter, og Grünerløkka forandret seg i takt med antall serveringssteder og folkene som benyttet seg av området.

– Vi er ganske stolte over å ha vært med på denne utviklingen, og restauranten har fått både en miljøpris og en fasadepris av Oslo kommune, forteller han.

Det er likevel ikke fasadene og miljøet Delicatessen er mest kjent for, men derimot restaurantkonseptet som er viden kjent i Oslo og etter hvert i resten av landet.

– Ideen med Delicatessen var i utgangspunktet å lage en restaurant på Løkka med smaker fra middelhavslandene og en tilbakelent atmosfære. Vi serverte pizza, norsk øl, tapas, italiensk likør og mye mer. Et konsept som kundene likte og vi ble kjent for, sier Tronbøl.

– Vi er et lite stykke Spania i Norge.

Fra middelhavstema til tapas

Etter noen måneder med drift på Grünerløkka fikk Delicatessen ny kjøkkensjef – Rodrigo Belda. Den lidenskapelige kokken med sterk tilknytning til det spanske kjøkkenet skulle komme til å prege Delicatessens meny.

– For å sette det litt på spissen, ønsket jeg ikke å lage pizza. I tillegg merket jeg at det var en økende interesse for tapas, og derfor begynte jeg i samarbeid med eierne å spisse oss inn mot en spansk meny med tapas i førersetet, forteller Rodrigo.

Dette bød selvfølgelig på utfordringer ettersom Delicatessen hadde et mer eller mindre etablert konsept. Og det var spesielt pizzaens undergang som var problematisk for kundene.

– Nordmenn er gærne etter pizza. Først fjernet vi den på ukedagene – da ble det skrål. Så fjernet vi lørdagen, og tårene trillet i Søndre gate. Til slutt røyk søndagen også. Det var tøft for kundene, men vi tror de er fornøyde i dag, smiler den erfarne kokken.

Siden den gang har Delicatessen utviklet seg til en helspansk tapasrestaurant.

– Vi er et lite stykke Spania i Norge, sier Belda.

Inspirasjonen til konseptet har de hentet gjennom utallige reiser til Spania.

– Vi spiste oss gjennom hele Spania og hentet råvarer som i liten grad ble brukt i Norge. Vi var for eksempel først ute i Norge med pádron, den grønne paprikaen du friterer – Pimientos de Pádron. Vi fant også ulike sorter tomater, fantastiske viner og ikke minst ibérico-kjøttet; et tradisjonsrikt spansk kjøtt med en nøtteaktig smak. Det var få som brukte disse råvarene i Norge, men i dag finner du dem i butikkhyllene. Derfor har vi på mange måter vært med på å skape en trend. Nå gleder vi oss til å introdusere alle disse smakene til tromsøværingene, sier kjøkkensjefen.

Ei tapasfjøl fra Delicatessen. Foto: Delicatessen.

Et naturlig valg

Hvorfor ønsket dere å etablere Delicatessen på Vervet?

– Vi hadde en følelse av at vårt konsept passet inn i nord. Med tanke på omsetning er våre beste måneder mellom september og mars, og vi tror det har en sammenheng med at folk savner de sydlige strøkene i mørketiden. Derfor ble Nord-Norge et naturlig valg. I tillegg koker det her, noe vi forsto under etableringen av Delicatessen i Bodø. Vi har inntrykk av at nordlendinger er kvalitetsbevisste og ikke minst rause. De unner seg et godt glass vin og god mat gjennom hele året. Delicatessen-restaurantene ønsker å være et tilbud som kan gi dem nettopp dette, sier Erik Tronbøl.

Fra Delicatessens befaring i lokalet på Vervet. Erik Tronbøl til venstre i bildet, og Rodrigo Belda med plantegningen i handen. Foto: Alexandru Mitu.

Delicatessen Tromsø har oppstart i 2022 og vil ligge vegg i vegg med den lokale vinbaren Vinsmak. Sammen med Vinsmak, Sumo, Bryggeri 13, Maskinverkstedet og Vervet Bakeri danner de et mangfoldig tilbud på Vervet – og Delicatessen blir i så måte et lite stykke Spania i Tromsø.

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.