Sjela på Vervet

I 34 år har Jan Henning Vekve jobbet i Tromsø Havn, men fra 1. mars er han Vervets nye driftsleder – og han lover å legge sjela si i byggene i den nye bydelen.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Ragnar Teisrud
Foto:
Alexandru Mitu
Dato:
3.2.2022

I 34 år har Jan Henning Vekve jobbet i Tromsø Havn, men fra 1. mars er han Vervets nye driftsleder – og han lover å legge sjela si i byggene i den nye bydelen.

– Det er litt spesielt. Jeg går på mange måter i mine gamle fotspor. I 1984 var jeg faktisk med på å bygge småbåthavna på den gamle skipsverftstomta, og nå er jeg tilbake på gamle trakter igjen, smiler den nye driftslederen.

Jan Henning Vekve (55) er i dag byggkoordinator i Tromsø Havn, hvor han har jobbet i hele 34 år – en fartstid få kan skilte med – men nå er den tiden over og en ny tidsregning starter for ham på Vervet.

Hils på Vervets nye driftsleder, Jan Henning Vekve.

«Royal Albert Dock»

– Hvorfor ville du bytte jobb etter så lang tid?

– Da jeg oppdaget stillingsannonsen, var jeg nødt til å søke. Jeg har vært interessert i utviklingen på Vervet siden jeg så de første tegningene. Det er også blitt veldig flott her. Det minner litt om utviklingen som har skjedd i andre havnebyer med verftsområder, for eksempel «Royal Albert Dock» i Liverpool og Aker Brygge her i Norge, sier Jan Henning.

Han forklarer at han etter et langt yrkesliv i Tromsø Havn var litt på jakt etter nye utfordringer.

– Altså, jeg er blitt 55 år, og derfor har jeg reflektert over min arbeidssituasjon en stund. Det har vært en prosess for min del, og det har vært vanskelig å skulle forlate den trygge, gode arbeidsplassen i Tromsø Havn. Jeg tenkte bare at skulle jeg noen gang skifte jobb, så måtte det skje forholdsvis snart, forteller Jan Henning.

– Vervet er et unikt prosjekt. Det er ikke bare et vanlig boligprosjekt, men en helt ny bydel.

Krever en dedikert ressurs

Med stillingen som driftsleder på Vervet, følger det blant annet ansvar for infrastrukturen på området, store utvendige fellesområder og 750 kvm innvendige fellesarealer for beboerne. I tillegg skal vaktmesterfunksjonen tilby sine tjenester til boligselskapene og næringsaktørene på Vervet som blant annet vil omfatte store boligbygg, hotell, restauranter og andre virksomheter, parkeringsanlegg, småbåthavn mv.

– Hvorfor er det viktig for Vervet å ansette en driftsleder?

– Vervet er et unikt prosjekt. Det er ikke bare et vanlig boligprosjekt, men en helt ny bydel som blant annet innebærer at vi etablerer ny teknisk infrastruktur som er nødvendig i et så omfattende prosjekt, sier konsernsjef Tomas Norager Haugan i William Eiendom AS. – I tillegg følger det med en rekke unike fellesfasiliteter for beboerne både utvendig og ikke minst innvendig i Fellesarealbygget. Dette inneholder blant annet treningsrom, gamingrom, verksted, selskapslokale, vaskerom, hybler og kjøkkenhage med mer.

Derfor krever naturlig nok prosjektet en dedikert ressurs som har som oppgave å ta vare på bydelen, og Tomas mener dette er sentralt for trivselen til både beboerne og menneskene som ellers bruker Vervet.

Illustrasjon av Vervets "sentrum". Fellesarealene vil glede både beboere og de besøkende.

Teknisk og omgjengelig

– Vi må ta hensyn til beboerne og folk som besøker Vervet. Vedlikehold og renhold av den nye bydelen er derfor helt avgjørende for å ivareta smilene og de fantastiske arealene på Vervet. Vi tror dette sikres best med en tilstedeværende vaktmestertjeneste på området. I tillegg ser vi som nevnt for oss at den driftsansvarlige skal kunne bistå sameiene, næringsutøverne og beboerne med kortreiste tjenester tilknyttet stillingens natur. Bydelen er også såpass stor at det slettes ikke er utenkelig at vi må utvide staben med tiden, sier konsernlederen.

Jan i midten og teknikken på veggen. Han ser fram til å bidra med sin kompetanse i den ny bydelen.

– Hvorfor falt valget på Jan Henning denne gangen?

– Jan Henning har den tekniske kompetansen og ikke minst erfaringen vi så etter. Han fremstår også som en svært omgjengelig kar, noe vi mener er særskilt viktig for en tilstedeværende bydelsvaktmester. Noe av det viktigste var nok likevel Jan Hennings engasjement for den nye bydelen og hans inderlige ønske om å jobbe på Vervet. Han sa selv at dette var en av de få stillingene som kunne få ham til å bytte jobb, forteller Haugan.

– Sjela i byggene

Jan Henning er derfor rett mann på rett plass.

– Rent praktisk er anlegget på Vervet svært teknologisk. Utfordringene i dette gir meg rom for utvikling, og akkurat det liker jeg. Tidligere har jeg driftet havneterminalen, som er et nokså krevende bygg, men jeg tror dette blir et hakk opp, sier han.

I 34 år var han det omgjengelige ansiktet utad på havna, og omsorg for bygg og folk var alltid essensielt.

– Jeg ser frem til å være der for beboerne og menneskene som er tilknyttet Vervet. Det er på en måte den gode, gamle vaktmesteren. Nå er det klart at mange av oppgavene til vaktmesteren har endret seg, men det bør fortsatt være en person som legger sjela si i byggene. Det mennesket ønsker jeg å være for Vervet i sin helhet, bedyrer Jan Henning.

På Maskinverkstedet flyter samtalen lett og stemningen er god.

– Hvilken kompetanse trenger man som driftsleder?

– Du trenger en helt annen kompetanse i dag sammenlignet med tidligere. Vaktmesterjobben har utviklet seg sammen med den teknologiske utviklingen. Du skal ha forståelse for det elektriske, vann, varme og ventilasjon med mer, og på mange måter er ikke dette en kompetanse du får på skolebenken. Dette er en realkompetanse som kommer med erfaring, poengterer han.

Nå ser han frem til 1. mars og sin første arbeidsdag på Vervet.

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for både tilliten og muligheten jeg har fått. Jeg mener utviklingen på Vervet har vært fantastisk de siste årene – spesielt helheten – og jeg gleder meg til å bli en del av dette, forteller driftsleder Jan Henning Vekve.

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.