Livsviktig maskin på Maskinverkstedet

Maskinverkstedet har investert i hjertestarter og kurs for sine ansatte.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Ragnar Teisrud
Foto:
Alexandru Mitu
Dato:
24.9.2021

Maskinverkstedet har investert i hjertestarter og kurs for sine ansatte.

– Vi er kun seks minutter unna UNN, men når et hjerte stanser er sekundene viktig, sier daglig leder ved Maskinverkstedet, Yvonn Steffensen.

Maskinverkstedet var den første restauranten som ble etablert på Vervet. Med fantastisk mat og stilfulle lokaler har de sjarmert mange i Tromsø. Det gamle maskinverkstedet fra 1911 har blitt redesignet til et smykke i vår nye bydel. Gjennom nøye planlegging og implementering av marine elementer har de – som blåskjellet – laget en perle med historisk sus. Nå setter de også livredning i fokus med sine nye hjertestartere.

Vi går inn i en høysesong nå. Mange mennesker kommer til å besøke oss denne høsten og fram mot jul, og vi ønsker at våre gjester skal føle seg trygge hos oss. Derfor har vi investert i hjertestartere og invitert Tor Jørgen Johnsen fra Inveni bedriftshelsetjeneste til Maskinverkstedet, sier Steffensen.

Yvonn Steffensen (daglig leder ved Maskinverkstedet) og Tor Jørgen Johnsen fra Inveni bedriftshelsetjeneste.

Hvert minutt teller

– Det er veldig bra at vi har fått hjertestarter på Maskinverkstedet, sier Ohm Bekken.

Han var en av de ansatte som var på kurs i regi av Inveni.

– Jeg har lært mye og kurset var godt. Det kanskje viktigste jeg lærte var å iverksette behandling så fort som mulig ved et eventuelt infarkt, og med en hjertestarter er vi enda bedre rustet dersom uhellet skulle være ute. Her står det mellom liv og død, og hvert sekund teller, sier Bekken.

Ohm Bekken, en av de hyggelige menneskene som du møter på Maskinverkstedet.

Inveni på besøk

Inveni bedriftshelsetjeneste er et lokalt HMS-selskap som bistår ulike aktører i næringslivet og det offentlige med tiltak med hensyn til helse, miljø og sikkerhet. De har lokaliteter i Tromsø, Storfjord og Balsfjord, og har åtte ansatte.

Vi leverer alt som har med HMS å gjøre til våre medlemmer. Denne gangen er det spesielt hjertestarteren og livredning som er i fokus på Maskinverkstedet, sier Tor Jørgen Johnsen fra Inveni.

Inveni har 250 medlemmsbedrifter og et team bestående av helsepersonell – lege, sykepleier, fysioterapeut og yrkeshygieniker. Sammen tilrettelegger de for god HMS-praksis hos sine kunder.

– Hjertestarteren redder mange liv. Før de halvautomatiske hjertestarterne kom, var statistikken mye dårligere, og jo lenger det er til sykehusene, desto viktigere er denne maskinen, sier Johnsen.

Tor Jørgen i aksjon. Her viser han hvor padsene til hjertestarteren festes.

– Det er nesten som å «reboote» en datamaskin som har kjørt seg fast.

Over 50 % større sjanse for å overleve

En hjertestarter brukes til å stanse en unormal hjerterytme (hjerteflimmer) eller starte et hjerte som har stoppet å slå.

Sagt på en enkel måte bruker hjertet elektriske impulser for å holde sin kontinuerlige rytme. Dersom systemet overbelastes, kan det svikte. Når dette skjer trenger vi å starte systemet på nytt. Det er da vi bruker hjertestarteren. Det er nesten som å «reboote» en datamaskin som har kjørt seg fast – vi skrur av og på strømmen. Hjertestarteren omstarter de elektriske impulsene i hjertet slik at det kan oppnå normaltilstand igjen, sier Johnsen.

Helsedirektoratet forteller at studier har vist at over 50 % av personene som får hjertestans overlever dersom de får strømstøt av en hjertestarter i løpet av de første tre minuttene av et infarkt. Til sammenligning går prosentandelen ned til 30 % dersom hjertestarteren tas i bruk etter 10–12 minutter. Generelt overlever om lag 10 % et infarkt i Norge i dag. Tallene viser tydelig at en bevisstgjøring rundt dette er viktig.

– Jeg ønsker å rose Maskinverkstedet som velger å investere i hjertestartere samt skolerer sine ansatte. Dette betyr jo at de er opptatt av både de ansatte og menneskene som besøker dem. Hjertestarteren redder definitivt liv, og den gir en trygghet for både personalet og klientellet, sier Tor Jørgen Johnsen avslutningsvis.

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.