Fransk bakeri i Nordbyen

På slipptorget er slippen bevart. Den er opplyst og minner oss om hvilket knutepunkt nordbyen en gang var. I Cortenbyggets første etasje står inngangsporten nærmest konstant åpen. Døren rekker ikke lukkes før neste gjest igjen åpner opp. Ut siger duften av ferskt bakverk og nykvernet kaffe. Det er åpningsdag for Vervet Bakeri.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Oda Frøisland
Foto:
David Jensen
Dato:
13.1.2021

På slipptorget er slippen bevart. Den er opplyst og minner oss om hvilket knutepunkt nordbyen en gang var. I Cortenbyggets første etasje står inngangsporten nærmest konstant åpen. Døren rekker ikke lukkes før neste gjest igjen åpner opp. Ut siger duften av ferskt bakverk og nykvernet kaffe. Det er åpningsdag for Vervet Bakeri.

– Bonjour et bienvenue !

Den franske bakeren Jocelyn Michel Lamon ønsker oss velkommen og god morgen på sitt morsmål.  

Åpning av bakeri

Julelysene er hengt opp og faklene er tent. Novembermorgenen er skarp, klar og blå. Det er torsdag morgen. Klokken er 09:00. Det har stått kø fra bakeriet åpnet klokken 07:00.

 Jocelyn har vært våken siden 04:15. Likevel gløder han.

– Han har stått her hele natten og jobbet, forteller barista Hanna Karlberg.  

– Dette er min lidenskap. Det har vært en hektisk morgen. Bare rush, rush, rush. Se, svetten renner, gliser Jocelyn.  

Sjakkrutete gulv, rustikke skinnstoler, nybakte bagetter og fargerike makroner – klisjeen er reell. I et sofahjørne har fire franske, bofaste tromsøværinger kjøpt seg frokost og morgenkaffe. En scones, en kanelbolle, en påsmurt sandwich og selvfølgelig; en croissant. De virker svært fornøyd. Det er jazz på høyttaleren.

Et øyeblikk skulle en nesten tro en var i Paris, men snøen og Tromsdalstinden minner oss på at vi «bare» er i Nordens Paris.  

En dame foran oss i køen lener seg over den lave skilleveggen, som gir fritt innsyn i tillagingen av kunsten, og takker for smakseksplosjonen hun nettopp har opplevd.

– Jeg hadde en grønn makron, og den med sitron, wow!

Driftssjef og konditor, Rita Arden, rekker så vidt å se opp fra arbeidsbenken, men takker gledelig.

– Vi vil ta vare på håndverket – ta vare på yrket. Alt er hjemmelaget.

Ekte håndverk

Det er først når dørene stenger klokken 16:00 at Rita har mulighet til å snakke med oss.

– Jeg er så positivt overrasket. For en start!

– Trykket stoppet liksom ikke. Vi hadde en idé om hvor mye som skulle gå i løpet av dagen, men det var borte allerede den første timen.

Kokk av utdanning. Med årevis av erfaring er hun nå konditor, godkjent av Fylkesmannen. På Vervet Bakeri er hun ansvarlig for alt av konditori, og er i tillegg bakeriets driftssjef. Hun blomstrer rakrygget foran disken som bugner av innbydende søtsaker, hvit melis, eggekrem og friske bær. Tydelig stolt, men ydmyk. Dette er et eget fag. Bak resultatene ligger hardt arbeid.

– Vi vil ta vare på håndverket – ta vare på yrket. Alt er hjemmelaget. Det finnes ingen hurtigløsninger med gjærbakst og konditorverk. Produksjonsmetodene går ikke ut på dato, forteller Rita.

Slik bygges Vervet Bakeri opp. Av folk, og for folk. Skipsverftet var også bygd på ekte håndverk, bare i en annen form. Der det før gikk industriarbeidere for å bygge eller reparere båter og skip, står det nå bakere og konditorer. Det er kjærlighet i hvert ledd.

Her kan du lese mer om bydelen Vervet Bakeri har flyttet inn til.

Jocelyn Michel Ramon skaper et lite stykke Paris med ekte bakverk på Vervet Bakeri.

Jocelyn har fire år på den prestisjetunge privatskolen Les Compagnons du Devoir. Nå formidler han kunnskapen og hemmelighetene til lærlingen Nabi. Bak den grove bardisken i tre og rustent bølgeblikk, som er tatt vare på fra industritiden, lages alt for hånd. Gjestene kan følge prosessen fra start til slutt. Rita omdanner mel, smør og egg til franske pâtisseries. Jocelyn og Nabi skaper luftige boller, baguetter og brød.

Den franske bakeren velteren 50 liters deig utover arbeidsbenken. Han håndterer det digre beistet så lett og lekent. Motorikken er feilfri.

– Dette er ekte kvalitet. Tromsøværingene er opptatt av den slags. Ikke sant?, spør Lamon retorisk, med sitt sedvanlige glimt i øyet.

Driftssjef og konditor Rita Arden sørger for kjærlighet i hvert ledd av bakeriopplevelsen.

Varm mottakelse

Baristaene Marte Laundal og Hanna Karlberg er samstemte:

– Det har gått i ett jevnt kjør i hele dag! Alt her er helt nytt for oss, vi hadde ingen generalprøve, men vi fant veldig fort ut hvordan vi skulle jobbe. Det har gått overraskende smidig, sier Hanna og Marte.

– Hva er bestselgeren?

– Foruten croissanter og kanelbollene er det helt klart reinpanini, svarer Marte.

– Det er alles favoritt, også vår, understreker Hanna smilende.

Rita nikker.

– Den er kortreist også. Reinen er fra Solberg Pettersen fra Kvaløya. Du kan bestille den, og alt annet på menyen takeaway. Vi har jo telefon, så det er bare å ringe oss, avslutter den fornøyde driftssjefen.  

Du er hjertelig velkommen innom til Nordbyens franske bakeri.

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.