Et Maskinverksted for alle

Fra gammel skipsrederi til restaurant og kulturscene – Maskinverkstedet er en av de første byggene som åpnet Vervet bydel for tromsøværingene. Daglig leder Yvonn Steffensen og resten av gjengen feirer snart ett år i flott ny arena i en av Tromsøs eldste bydeler.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Mina Taaje
Foto:
Mina Taaje
Dato:
4.1.2021

Fra gammel skipsrederi til restaurant og kulturscene – Maskinverkstedet er en av de første byggene som åpnet Vervet bydel for tromsøværingene. Daglig leder Yvonn Steffensen og resten av gjengen feirer snart ett år i flott ny arena i en av Tromsøs eldste bydeler.

Fra gammelt skipsrederi til restaurant og kulturscene – Maskinverkstedet er et av de første byggene i Vervet bydel som åpnet for tromsøværingene. Daglig leder Yvonn Steffensen forteller om lange dager og mye jobb, men kan nå fronte en flott, ny arena i en av Tromsøs eldste bydeler.

Lær mer om Vervet bydel her.

I den nordlige delen av Tromsø sentrum ble det i 1911 reist et stort murbygg. Bygningen skulle huse ei smie og et motorverksted for skipene som ankom skipsverftet i Nordbyen – en verftsindustri som hadde tilhold her i nesten 200 år. Klimaet og havet herjet på skipene på vei mot nord, og de som ankom ble reparert og vedlikeholdt til de til slutt var klargjort for videre ishavsfiske, handel eller turen forbi «Porten til ishavet».

Bygget ble kalt Maskinverkstedet, og er i dag det eneste bygget som står igjen etter rivingen av Skipsverftet sent på 2010-tallet.

Nordbyens første

I dag er Maskinverkstedet rehabilitert, og kunne i januar 2020 åpne dørene som Nordbyens første moderne restaurant, café og kulturarena – alt i ett bygg. Yvonn Steffensen er daglig leder, og hun ble selv headhuntet tidlig til stillingen.

– Det var spennende å få være med på utviklingen fra tidlig i prosessen. Det førte til at jeg og kjøkkensjefen vår, Robin Andreas Lindblom, fikk påvirke hvordan restaurantens profil skulle være, forteller hun.

Både innvendig og utvendig er mye av den gamle «sjelen» bevart i det over hundre år gamle bygget. Ifølge Yvonn skal dette være en plass for alle.

– Det var en sjanse jeg måtte ta, og som ikke kommer så ofte.

NNM-seier i kokkekunst

Det er ikke uten grunn at valget falt på Yvonn Steffensen som daglig leder. Nordmela-dama er nemlig en svært erfaren kokk, og gikk i 2004 av med seieren i landsdelsmesterskapet i kokkekunst – bare 23 år gammel. Nå beskrives hun som en stå-på-sjef full av erfaring, som skal styre Maskinverksted-skuta med stødig hånd. Kjærligheten for kokkelering i Nordens Paris begynte tidlig.

– Jeg flyttet til Tromsø i 1999 og startet som kokkelærling på SAS-hotellet, forteller hun.

– Så gikk jeg videre til Emmas Drømmekjøkken, hvor jeg jobbet i ni år, og var også restaurantens kjøkkensjef en stund. Etter jobben på Emmas begynte jeg å jobbe for Dragøy fiskebutikk på Jekta storsenter.

Yvonn Steffensen, daglig leder hos Maskinverkstedet.

Intense uker før åpning

Yvonn tiltrådte stillingen som daglig leder allerede 1. november 2019. Tiden etter besto av konseptutvikling, planlegging av menyer, ansettelser av restaurantteamet og mye arbeid.

– Da vi endelig åpnet dørene til Maskinverkstedet, var jeg selvfølgelig veldig spent på mottakelsen. Det var deilig å endelig være i gang etter noen intense uker med å gjøre restauranten helt klar til åpning. Det føltes som et evig kaos i kulissene og mye armer og bein de første ukene etter åpningskvelden, ler hun.

– Nå føler jeg vi endelig har klart oss veldig bra, og vi skal fortsette å utvikle og gjøre det bedre for hver dag vi har åpent. På kort tid føler jeg at vi har fått et team som samarbeider bra. Vi er en god gjeng som virkelig gjør sitt beste for at restauranten skal bli en plass gjestene trives i, og vil komme tilbake til.

Kjernen av Vervets bydel

Maskinverkstedet har nå hatt åpent i flere måneder, og har allerede rukket å huse flere arrangementer. I restauranten er det yrende liv – både ved lunsjtid og middagstid.

– Målet for restauranten er at det skal bli et sted som skal være i Tromsøs bybilde i mange år, og den skal være selve kjernen av Vervet som bydel, sier Yvonn.

– Her skal det skapes en plass hvor gjestene våre vil trives og hvor de kan få god og ærlig mat. Vi skal fortsette, som nå, å gjøre vårt aller beste for at alle skal få en god opplevelse hos oss på Maskinverkstedet.

Maskinverkstedet skal huse flere kulturelle arrangementer gjennom årene. Her som konsertarena (før Covid).

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.