De nye pionerene på FRAM

Agio forvaltning AS har endret strukturene i boligbyggelagsmarkedet, og sist mandag fikk pioneren beskjed om at de nå forvalter FRAMs fremtid.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Ragnar Teisrud
Foto:
Alexandru Mitu
Dato:
19.2.2022

Agio forvaltning AS har endret strukturene i boligbyggelagsmarkedet, og sist mandag fikk pioneren beskjed om at de nå forvalter FRAMs fremtid.

Byggetrinnet FRAM er oppkalt etter skipet til den folkekjære polfareren Fridtjof Nansen. Sammen med tromsøværingen Hjalmar Johansen forsøkte de å nå Nordpolen på slutten av 1800-tallet. I sin tid var de foregangsmenn; i vår tid er Agio forvaltning pionerer som har endret strukturene i boligbyggelagsmarkedet.

Utfordrer monopolet

– Agio forvaltning ble startet med en tanke om å utfordre boligbyggelagenes monopol i Norge, i alle fall deres monopolistiske rolle. Lagene hadde etablert seg i sine respektive kommuner over hele landet, og hadde egentlig ingen reelle konkurrenter. Det førte til at boligbyggelagene satte egne satser på tjenestene de leverte, sier eiendomssjef Lasse Jensen-Aaris i Agio Forvaltning.
Agios Eiendomssjef Lasse Jensen-Aaris.

Dette var i 2010. I dag er Agio Forvaltning en nasjonal forretningsfører av borettslag og sameier, men slik har det ikke alltid vært. De startet som en liten lokal aktør i Tromsø med ett borettslag i porteføljen. Nå har de ansvaret for om lag 200 boligselskaper – et godt bilde på behovet og på hvorfor de er pionerer.

– Konkurransen har vært viktig for markedet. Det har ført til at alle aktørene har vært tvunget til å utvikle seg, og i Tromsø har mye endret seg siden vår oppstart. Her har kostnader på tjenester knyttet til dette blitt halvert, noe som definitivt kommer beboerne til gode, også de som flytter inn på FRAM, sier Lasse.

– Vi har en ganske utvidet rolle sammenlignet med andre forretningsførere.

Anbefalt av Huseierne

En forretningsfører er den profesjonelle parten til styret i et borettslag og sameier. Det gir en trygghet for dem, og Agio er den eneste forretningsføreren som er anbefalt av Huseiernes Landsforbund.

– For styret i borettslag og sameier kommer vi med råd og vinklinger med tanke på drift, økonomi, styrearbeid med mer slik at de enkelt kan følge normer og regler. Videre er vi også superstolte over at Huseierne anbefaler oss. De driver ikke med forretningsførsel, men med bistand for huseiere rundt omkring i hele landet, forklarer forvaltningssjef Karl Edmund Elvebakk.

Tradisjonelt sett har Huseiernes Landsforbund vært knyttet til eneboliger, men dette har endret seg etter at de åpnet for samarbeid med blant andre Agio. Dermed kan også FRAMs beboere benytte seg av medlemsfordelene dette fører med seg, men Karl Edmund poengterer at dette naturlig nok er valgfritt.

Forvaltningssjef Karl Edmund Elvebakk.

Vår ambisjon

– Bolig er for mange den viktigste investeringen i livet. Hvilken rolle har Agio i denne sammenhengen?

– Vi har en ganske utvidet rolle sammenlignet med andre forretningsførere. I utgangspunktet gjelder dette håndtering av økonomien og øvrige rammer, men vi er også en samarbeidspartner for styrene i borettslag og sameier. Vi fungerer på mange måter som rådgivere, forklarer forvaltningssjefen.

Agio forvaltning har derfor ingen separate avdelinger for regnskap, kundeservice og lignende. De har enkelt og greit konsulenter som har kompetansen kundene trenger.

– Det er enklere for borettslagene og sameiene å forholde seg til én person, og vår ambisjon er å forenkle styrehverdagen samt frigjøre tid og kapasitet for dem. I tillegg er vi selvfølgelig også svært opptatt av at beboernes interesser blir ivaretatt, og de kan også kontakte oss ved behov, sier han.

Stolte forretningsførere av FRAM

– Hva tenker dere om FRAM og Vervet i sin helhet?

Eiendomssjef Lasse tar ordet tilbake med lovord om munnen.

Lasse er engasjert og ser fram til å forvalte FRAM.
– Det er gjort en fantastisk jobb med FRAM og Vervet. Fra tidligere har vi også god erfaring med utbyggeren – Totaleiendom er en lokal og seriøs aktør som erfaringsmessig leverer et godt produkt. For oss betyr dette mye, og det er en viktig del av vår vurderingsprosess, sier han.

FRAM er det første salgstrinnet på Vervet. Langs kaipromenaden fra Maskinverkstedet i vest og ut mot havet i øst ligger 138 boliger som alle er en del av FRAM. Leilighetene har en fantastisk nærhet til fasilitetene Vervet byr på og kommer til å by på i fremtiden, blant annet Maskinverkstedet, Vervet Bakeri, Høst Frisør, Sumo, Delicatessen og Vinsmak.

En illustrasjon av Vervet. Langs kaipromenaden mellom den gamle slippen og småbåthavnen ligger FRAM.
– Det som er spesielt med FRAM og Vervet, er helheten. De bygger ikke bare en blokk, men en helt ny bydel. Vi var derfor stolte da vi ble valgt som forretningsførere for FRAM. Det er stor stas å bli en del av Tromsøs kanskje mest kultiverte boligprosjekt. Dette gleder vi oss til å ta del i, avslutter Lasse.

Med kontorlokaler i gata som er oppkalt etter nettopp polfareren nevnt innledningsvis, Hjalmar Johansen, tar de fatt på sin nye oppgave. Derfra skal de forvalte FRAM, som etter alle solemerker er i trygge hender hos de nye pionerene.

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.