Vinen av Vervet

Lidenskapen førte Svein Morten Johansen som fotballspiller inn i idretten. Nå leder den kunstnersjelen til oppstart av egen vinbar på Vervet.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Ragnar Teisrud
Foto:
David Jensen
Dato:
21.5.2021

Lidenskapen førte Svein Morten Johansen som fotballspiller inn i idretten. Nå leder den kunstnersjelen til oppstart av egen vinbar på Vervet.

– Vår visjon er å gi tilgang til vin for mennesker som har den samme lidenskapen som oss, sier Svein Morten Johansen.

Den tidligere fotballspilleren, sportsdirektøren og nå trenerutvikleren i TIL har sammen med Erik Ringberg bestemt seg for å satse på Svein Mortens hobby, nemlig vin. En fritidsinteresse som med tiden har utviklet seg til en lidenskap.

– Det var mitt første møte med den spanske vinkulturen i 1993 som for alvor vekket denne interessen. Jeg har alltid vært opptatt av mennesker og deres historier – og i ei flaske vin finner du lag på lag med historier. Det er bare å lese på etiketten av hver enkelt flaske, forteller Svein Morten.

I Spania besøkte den tidligere fotballspilleren en lokal vinforhandler. Det stod metervis med vinflasker i alle retninger og den mangfoldige vinkulturen fanget med det hans nysgjerrighet. Det var spesielt en vin han i første omgang fikk et nært forhold til – den kom fra Rioja.

Lag på lag

Etter hvert har i likhet med vinen, hans forhold til lidenskapen fått flere lag. Dermed har også hans kompetanse på feltet utviklet seg. I fjor tok han også et nytt steg for å formalisere denne kunnskapen, og tok med det sommelier-utdanningen for å spisse sine kunnskaper ytterligere.

– Det er så mange lag i hver enkelt vins historie. Det handler om jordsmonnet, de ulike vingårdene, det dreier seg om produksjonen, klassifiseringer, smak, lukt, nytelse – landets vinkultur i sin helhet. Det er de utallige delene i denne kulturen som har fascinert meg, sier Svein Morten Johansen.

Fascinasjonen for vin, kultur og folk er også en av grunntanken til hans visjon for hva vinbaren på Vervet skal være.

– Det handler om opplevelsene vi ønsker å skape sammen med menneskene som tar turen innom. En samhandling mellom våre historier, vinenes historier og deres. Vin til folket, sier Svein Morten.

– Det handler om opplevelsene vi ønsker å skape sammen med menneskene som tar turen innom.

Fra fotball til vin

Fotballen har alltid vært viktig for trenerutvikleren. Og mye av gleden med fotballen finner han igjen i sin nye interesse.

– Det er en parallell mellom vår visjon for vinbaren og utvikling av trenere. Det jeg snakker mye om i forhold til dette, er menneskene. De har ikke bare spillere de skal utvikle, de har også folk. Dette tror jeg er veldig overførbart til driften av en vinbar. Det er ikke bare kunder som kommer, det er mennesker med sin bakgrunn og sine opplevelser. Som vi igjen ønsker å være med å berike, utdyper Svein Morten Johansen.

Vinbaren på Vervet

Erfaringene og grunnfilosofien Svein forteller om håper han skal være med å skape et miljø på Vervet som folk ønsker å være en del av, samt føler seg hjemme i. Vinbaren blir liggende på den sørlige promenaden på Vervet, mellom Sumo og Delikatessen. Hvor solfylte sommerdager og melankolske høstkvelder etter alt å dømme kommer til å prege Tromsø sentrum.

– Hva tenker du om den nye bydelen som kommer opp på vervet?

– Jeg tenker det, at jo mer jeg ser – jo bedre blir det. Tror vi merker dette også på folk når de snakker om Vervet. Det er en økende grad av positivitet som skaperne av Vervet skal ha mye av æren for. De har en helhetlig tankegang hvor de lager noe nytt, men fortsatt tar vare på det gamle. De har skapt et miljø som vi allerede begynner å kjenne på selv om det ikke er ferdig. De har gjort en utrolig god jobb, Sier Svein Morten.

Er det kultur satt i struktur?

– Ja, helt klart og den linjen som går inn mot byen blir bare mer og mer innbydende. Tror det blir et yrende liv her framover, sier Svein Morten Johansen.

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.