Den skjulte diamanten fra 1911 fyller år

Ron Røstad oppdaget stedet gjennom litt tilfeldigheter, men mest av alt teft. Denne uka fyller den nye versjonen av den gamle verkstedhallen to år.

Vervet
Tromsøs nye bydel
Følg oss
Facebook
Tekst:
Ragnar Teisrud
Foto:
David Jensen
Dato:
19.1.2022

Ron Røstad oppdaget stedet gjennom litt tilfeldigheter, men mest av alt teft. Denne uka fyller den nye versjonen av den gamle verkstedhallen to år.

Den gamle maskinhallen fra 1911 har for folk flest fått et nytt liv i Nordbyen gjennom restauranten Maskinverkstedet. I dag er verktøy, belter og tannhjul byttet ut med bord, stoler og kjøkken. I tillegg er de maritime elementene fra sin opprinnelse gjenbrukt i den nye utsmykningen, både ut og inne. Nå fyller også det populære serveringsstedet to år, og på mange måter var er det skribent og byentusiast Ron Røstad som inspirerte arkitektene og utbygger med sitt blogginnlegg om temaet – et engasjement som gjenoppdaget diamanten fra 1911.

Skribent og byentusiast Ron Røstad i forkant av den nye og gamle diamanten.

– Jeg har vært interessert i prosjektet på Vervet siden første gang jeg leste om det, men nysgjerrigheten min toppet seg da jeg så bilder av den gamle maskinhallen i 2012. Om jeg husker riktig var det byutviklingsavdelingen i kommunen som presenterte bilder i forbindelse med utbyggingen som skulle skje i området, sier han.

Ron er ikke historiker, men er personlig interessert i byutvikling, og derfor også det som skjer på Vervet. Han har gått forfatterstudier i Tromsø og studert ved Westerdals kreative fagskole, som i dag heter Høyskolen Kristiania. Denne kompetansen benytter han i flere sammenhenger, eksempelvis som spaltist i aviser, men i dag er det hans personlige interesse for byutvikling som står sentralt.

– Bildet av den gamle maskinhallen satte seg fast – det vekket den undersøkende og gravende delen av meg. Jeg lurte på hvor i alle dager dette var, og etter litt research kom svaret, sier han.

Dette var før Maskinverkstedet var tiltenkt, og Ron dro til området for å undersøke funnene nærmere.

– Bildet av den gamle maskinhallen satte seg fast.

Bølgeblikket skjulte en gammel skatt

– Da jeg ankom stedet, sto jeg foran en blå boks i metall, det lignet slett ikke på det jeg hadde sett på bildene. Men da jeg entret bygget, ble ting klarere. Jeg kjente igjen betongskjelettet og at lokalet var et verksted. Et ganske tradisjonelt verksted, med slitne arbeidsbenker og ei litt lettkledd dame som farget en av de grå murveggene, beskriver han.

Tromsø Skipsverft sin gamle tomt. I dag står vår nye bydel Vervet på området. Foto: Ron Røstad.

Bygget var et av mange bølgeblikkasser som sto stablet i et falleferdig industriområde i den nordlige delen av sentrum for om lag ti år siden. Men det som var spesielt ved akkurat denne, var at den skjulte en over hundre år gammel skatt.

– Da jeg oppdaget skjelettet til den gamle maskinhallen, forsto jeg at dette bygget kanskje hadde større verdi enn tidligere antatt. Jeg er glad for at jeg oppdaget det, og at jeg fikk sett hvordan det så ut før, sier Ron.

Maskinverkstedet i dag. Dette bildet er fra åpningsfesten for to år siden. Foto: Vegard Stien.

– Hva tenker du om hvordan det er blitt?

– Jeg synes det ser bra ut. Generelt er utviklingen på Vervet litt i tråd med byutvikling andre steder i verden, hvor gamle industriområder blir til moderne bydeler. Personlig trodde jeg kanskje det skulle bli litt røffere stil på Maskinverkstedet, men det er absolutt blitt tøft. Jeg liker at de har bevart mange av de gamle elementene, poengterer Ron.

Arbeidsfolket på industriområdet på starten av 1900-tallet. Det jobbes fortsatt. Foto: Perspektivet Museum.

– Det nytter å engasjere seg

I dag er Maskinverkstedet blitt et populært sted for mange tromsøværinger. Dette kan vi delvis takke Rons byengasjement for, selv om han er noe ydmyk i forhold til saken.

– For meg er dette et interessefelt. Jeg liker å engasjere meg i byen jeg bor i. Det er også godt å se at det nytter å engasjere seg for byutvikling, selv om jeg ikke ønsker å ta på meg æren for hvordan det er blitt. Det er jo en kombinasjon av mange ting som har skapt Vervet, men kvaliteten på Bakeriet og Maskinverkstedet spiller en viktig rolle, tror jeg. I tillegg begynner fellesområdene å se meget bra ut. Det er mange som tar seg en rolig søndagstur her, sier han.

Vi takker Ron Røstad for hans engasjement, og gratulerer Maskinverkstedet med toårsdagen.

Bon appétit!

Skribent og lokalhistoriker Ron Røstad engasjert på Maskinverkstedet.

Flere artikler

Se videoer

Innsiden er et digitalt magasin som dokumenterer livet på Vervet - Tromsøs nye bydel. Her kan du følge med på utviklingen av Nordbyen, menneskene bak bydelen og historiene som ligger til grunne. Vi inviterer deg til å lese deg gjennom og ta del i livet, fortellingene og mylderet i den nordlige sentrumsdelen.

Takk, vi vil ta kontakt med deg snarest.
Beklager, men meldingen ble ikke sendt. Forsøk igjen.